SEARCH SOME THING...

शनिवार, 28 अक्तूबर 2017

Class –VII History the mughal empire

Class –VII History
the mughal empire
Question 1:Match the following:
MansabMarwar
MongolGovernor
Sisodia RajputUzbeg
Rathor RajputMewar
Nur JahanRank
SubadarJahangir
Answer:
MansabRank
MongolUzbek
Sisodia RajputMewar
Rathor RajputMarwar
Nur JahanJahangir
SubadarGovernor
Question 2:Fill in the blanks:
(a) The capital of Mirza Hakim, Akbar’s half-brother, was ___________.
(b) The fiveDeccanSultanates were Berar, Khandesh, Ahmadnagar, ___________ and _____________.
(c) If zat determined a mansabdar’s rank and salary, sawar indicated his ___________.
(d) Abul Fazl, Akbar’s friend and counselor, helped him frame the idea of ____________ so that he could govern a society composed of many religions, cultures and castes.
Answer:(a) The capital of Mirza Hakim, Akbar’s half-brother, wasKabul.
(b) The five Deccan Sultanates were Berar, Khandesh, Ahmadnagar,BijapurandGolconda.
(c) If zat determined a mansabdar’s rank and salary, sawar indicated hismilitary responsibility.
(d) Abul Fazl, Akbar’s friend and counselor, helped him frame the idea ofsulh-i kulso that he could govern a society composed of many religions, cultures and castes.
Question 3:What were the central provinces underthe controlof the Mughals?
Answer:The central provinces under the control of the Mughals were Delhi, Sindh, Kabul, Mewar, Marwar, Gujarat, Bihar, Bengal, Orissa and Deccan .
Question 4:What was the relationship between the mansabdar and the jagir?
Answer:A jagir was arevenueassignment for the mansabdars. The mansabdars had the right to collect revenue from a jagir but they could not reside in or administer the jagir.
Question 5:What was the role of the zamindar in Mughal administration?
Answer:The Zamindars in the Mughal administration collected revenue from the peasants. They acted asintermediariesbetween the rulers and the peasants.
Question 6:How were the debates with religiousscholarsimportant in the formation of Akbar’s ideas on governance?
Answer:Debates with religious scholars helped Akbar in framing the idea of sulh-i kul of ‘universal peace’. By using such a policy of tolerance Akbar was able to formulate governanceguidelineswhich were based on a system of ethics.
Question 7:Why did the Mughals emphasise their Timurid and not their Mongol descent?
Answer:The Mughals emphasized their Timurid and not their Mongol desecent because Ghengiz Khan’s memory was associated with the massacre of innumerable people. They prided themselves on the fact that Timur had captured Delhi in 1398.
Question 8:How important was the income from land revenue to the stability of the Mughal Empire?
Answer:The income from land revenue was the mainsource of incomefor the mughal rulers and hence it was very important.
Question 9:Why was it important for the Mughals to recruit mansabdars from diverse backgrounds and not just Turanis and Iranis?
Answer:It was important for the Mughals to recruit mansabdars from diverse backgrounds and not just Turanis and Iranis because the empire had expanded to encompass different regions and provinces.

RELATED POSTS-

कोई टिप्पणी नहीं:

YOU CAN COMMENT/SEND/CONTACT US HERE

नाम

ईमेल *

संदेश *