SEARCH SOME THING...

शनिवार, 28 अक्तूबर 2017

Class –VII History the making of regional cultures

Class –VII History
the making of regional cultures
Question 1:Match the following:
AnantavarmanKerala
JagannathaBengal
MahodayapuramOrissa
LilatilakamKangra
MangalakavyaPuri
MiniatureKerala
Answer:
AnantavarmanOrissa
JagannathaPuri
MahodayapuramKerala
LilatilakamKerala
MangalakavyaBengal
MiniatureKangra
Question 2:What is Manipravalam? Name abook writtenin that language.
Answer:Manipravalam was a language consisting ofSanskritand the regional language (Malayalam). Lilatilakam is a text in Manipravalam.
Question 3:Who were the major patrons of Kathak?
Answer:Major patrons of Kathak were the Mughal emperors and the Nawabs of Lucknow, especially Wajid Ali Shah.
Question 4:What are the importantarchitectural featuresof the temples of Bengal?
Answer:Thye important architectural features of the temples in Bengal were the double-roof (dochala) and the four-roof (chauchala).
Question 5:Why did minstrels proclaim the achievements of heores?
Answer:Minstrels proclaimed the achievements ofthe heroesto preserve their memory and inspire others to follow their example.
Question 6:Why do we know much more about the cultural practices of rulers than about those of ordinary people?
Answer:We know more about the cultural practices of rulers than about those of ordinary people because only rulers could afford historians for the purpose of documentation.
Question 7:Why did conquerors try to control the temple of Jagannatha at Puri?
Answer:Conquerstriedto gain control over the Jagannatha temple at Puri because it would make their rule acceptable to the local people since the temple was important as a place of pilgrimage and was acenterof authority in social and political matters.
Question 8:Why were temples built in Bengal?
Answer: Temples were built in Bengal to house the local deities who had gained the recognition of the Brahmanas.

RELATED POSTS-

कोई टिप्पणी नहीं:

YOU CAN COMMENT/SEND/CONTACT US HERE

नाम

ईमेल *

संदेश *