SEARCH SOME THING...

शनिवार, 28 अक्तूबर 2017

Class –VII History Eighteenth -century political formations


NCERT Solutions class-7 History Eighteenth-century political formations


Class –VII History
Eighteenth -century political formations
Question1:Subadar arevenuefarmer Faujdar a high noble Ijaradar provincial governor Misl Maratha peasant warriors Chauth a Mughal military commander Kunbis a band of Sikh warriors Umara tax levied by the Marathas
Answer:Subadar Provincial governor Faujdar A Mughal military commander Ijaradar A revenue farmer Misl A band of Sikh warriors Chauth Tax levied by the Mrathas Kunbis Maratha peasant warrior Umara A high noble
Question 2:Fill in the blanks:
(a) Aurangzeb fought a protracted war in the ____________.
(b) Umara and jagirdars constituted powerful sections of the Mughal _____________.
(c) Asaf Jah founded the Hyderabad state in _______________.
(d) The founder of the Awadh state was ___________.
Answer:(a) Aurangzeb fought a protracted war in thedeccan.
(b) Umara and jagirdars constituted powerful sections of the Mughaladministration.
(c) Asaf Jah founded the Hyderabad state in1724.
(d) The founder of the Awadh state wasBurhan-ul-Mulk Sa’adat Khan.
Question 3:State whether true or false:
(a) Nadir Shah invaded Bengal.
(b) Sawai Raja Jai Singh was the ruler ofIndore.
(c) Guru Gobind Singh was the tenth Guru of the Sikhs.
(d) Poona became the capital of the Marathas in theeighteenth century.
Answer:(a) False
(b) False
(c) True
(d) True
Question 4:What were the offices held by Sa’adat Khan?
Answer:The offices held by Sa’adat Khan included subadari, diwani and faujdari.
Question 5:Why did the Nawabs of Awadh and Bengal try to do away with the jagirdari system?
Answer:The Nawabs of Awadh and Bengal tried to do away with the jagirdari system because they wanted ot put a curb on cheating as well as the Mughal influence in their kingdoms.
Question 6:How were the Sikhs organized in the eighteenth century ?
Answer:In the eighteenth century , the Sikhs organized themselves into a number of bands called jathas, and later misls. Their combined forces were known as thegrand army(dal khalsa).
Question 7:Why did the Marathas want to expand beyond the Deccan?
Answer:The Marathas wanted to expand beyond the Deccan to receive tribute andcontrol tradeandagriculture.
Question 8:What were the policies adopted by Asaf Jah to strengthen his position?
Answer:To strengthen his position Asaf Jah brought skilled soldiers and administrators from northern India. He also appointed mansabdars and granted jagirs.

RELATED POSTS-

कोई टिप्पणी नहीं:

YOU CAN COMMENT/SEND/CONTACT US HERE

नाम

ईमेल *

संदेश *