SEARCH SOME THING...

शनिवार, 29 जुलाई 2017

why do we fall ill -1 sc. ix

(Page No. 178)
1. State any two conditions essential for good health.
Ans. Two conditions essential for good health are:
(i) hygienic surroundings
(ii) good economic and social status

2. State any two conditions essential for being free of disease.
Ans. Two conditions essential for being free of disease:
(i) healthy habits and surroundings
(ii)mental stability and financial status

3. Are the answers to the above questions necessarily the same or different? Why?
Ans. Answers though not identical are similar because for being disease free one needs to be physically and mentally healthy.

(Page No. 180)
1.List any three reasons why you would think that you are sick and ought to see a doctor. If only one of these symptoms were present, would you still go to the doctor? Why or why not?
Ans. If we have fever, headache, stomachache, loose motions, cough and sneeze etc we feel weak. Then we would that we are sick and ought to see a doctor. If only one of these symptoms were present we should still go to see the doctor. Any of these symptoms may be initial signs of a severe disease.

2. In which of the following case do you think the long-term effects on your health are likely to be most unpleasant?
• if you get jaundice,
• if you get lice,
• if you get acne.
Why?
Ans. The long-term effects on our health are likely to be most unpleasant if we get jaundice because the symptoms severely affect our internal organs and persist for long time.

(Page No. 187)
1. Why are we normally advised to take bland and nourishing food when we are sick?
Ans. 1. We are normally advised to take bland and nourishing food when we are sick because we are weak during illness and need complete nourishment for faster recovery.

2. What are the different means by which infectious diseases are spread?
Ans. Infectious diseases can spread by following means:
a) through contaminated food and water
b) through air
c) through vectors or carriers (housefly, mosquito etc)
d) through direct skin contact or sexual contact
e) through cuts and wounds

3. What precautions can you take in your school to reduce the incidence of infectious diseases?
Ans. To reduce the incidence of infectious diseases in my school the precautions will include:
(i) Isolating diseased students and clean surroundings
(ii) clean food and purified drinking water
(iii) not eating junk food and open/uncovered food materials

4. What is immunisation?
Ans. Immunisation is a method of preparing memory cells in immune system. In this method weak or dead microbes of disease are injected in the body such that develop memory lymphocytes(WBCs) but do not cause disease. eg vaccination against polio, tetanus etc.
5. What are the immunisation programmes available at the nearest health centre in your locality? Which of these diseases are the major health problems in your area?
Ans. DPT vaccine: it is for diphtheria, pertussis and tetanus in infants.
Pulse polio vaccine: it is to prevent polio.
BCG vaccine: bacillus calmette Guerin vaccine for tuberculosis.
Hepatitis vaccine
TAB vaccine for typhoid.
tuberculosis and diarrhea are the major health problems in our area.

कोई टिप्पणी नहीं:

YOU CAN COMMENT/SEND/CONTACT US HERE

नाम

ईमेल *

संदेश *