SEARCH SOME THING...

शनिवार, 29 जुलाई 2017

TISSUES PART-II

Chapter – end

1. Define the term “tissue”.

Ans. It is a group of cells similar in origin and structure and they are specialized to perform a particular function like muscle cells in our body form the muscle tissue that bring about body movements(specific function).

2. How many types of elements together make up the xylem tissue? Name them.

Ans. Xylem tissue is made up of following 4 types of elements:

i) Tracheids

ii) vessels

iii) fibres

iv) parenchyma

3. How are simple tissues different from complex tissues in plants?

Ans.



4. Differentiate between parenchyma, collenchyma and sclerenchyma on the basis of their cell wall.

Ans.



5. What are the functions of the stomata?

Ans. The functions of stomata are:

i) gaseous exchange like exchange of.




ii) Process of transpiration i.e. loss of excess water in the form of water vapour occurs through stomata.

6. Diagrammatically show the difference between the three types of muscle fibres.

Ans.



7. What is the specific function of the cardiac muscle?

Ans. Cardiac muscles are the muscles of heart that pumps blood to all parts of body and the pumping needs rhythmic contraction and relaxation of cardiac muscles throughout the life without any fatigue.

8. Differentiate between striated, unstriated and cardiac muscles on the basis of their structure and site/location in the body.

Ans.



9. Draw a labelled diagram of a neuron.

Ans.

http://brainyinfo.com/home/wp-content/uploads/2011/01/Neuron.gif

10. Name the following.

(a) Tissue that forms the inner lining of our mouth.

(b) Tissue that connects muscle to bone in humans.

(c) Tissue that transports food in plants.

(d) Tissue that stores fat in our body.

(e) Connective tissue with a fluid matrix.

(f) Tissue present in the brain.

Ans. (a) epithelial tissue

(b) tendons

(c) phloem

(d) adipose tissue

(e) blood

(f) nerve tissue

11. Identify the type of tissue in the following: skin, bark of tree, bone, lining of kidney tubule, vascular bundle.

Ans.



12. Name the regions in which parenchyma tissue is present.

Ans. Parenchymatous tissue is present in the epidermis, cortex, pith of the stem, root, leaves, flowers and fruits of plants.

13. What is the role of epidermis in plants?

Ans. It is a protective layer to the plant parts. It can also absorb water from soil like in the roots and even allow exchange of gases through stomata.

14. How does the cork act as a protective tissue?

Ans. In plants the secondary meristem cuts off many external layers of cells that are dead and arranged in a compact manner. Such layers together make cork. They have deposition of suberin which is very hard and impermeable hence protects plants from unfavorable conditions and microbial attack etc.




15. Complete the table:



Ans.

कोई टिप्पणी नहीं:

YOU CAN COMMENT/SEND/CONTACT US HERE

नाम

ईमेल *

संदेश *