SEARCH SOME THING...

शनिवार, 29 जुलाई 2017

NATURAL RESOURCES PART-I

(Page No. 193)
1. How is our atmosphere different from the atmospheres on Venus and Mars?

Ans. On Earth air is a mixture of a number of gases mainly nitrogen (78%) and oxygen (21%) while carbon dioxide is only 0.03% while In planets such as Venus and Mars the major component of the atmosphere is found to be carbon dioxide. In fact, carbon dioxide constitutes up to 95-97% of the atmosphere on Venus and Mars.

2. How does the atmosphere act as a blanket?




Ans. The atmosphere covering the Earth is like a blanket because air is a bad conductor of heat. The atmosphere keeps the average temperature of the Earth fairly steady during the day and even during the course of the whole year. The atmosphere prevents the sudden increase in temperature during the daylight hours. And during the night, it slows down the escape of heat into outer space.

3. What causes winds?

Ans. When air is heated by radiation from the heated land or water, it rises. But since land gets heated faster than water, the air over land would also be heated faster than the air over water bodies. Therefore, during the day, the air above the land gets heated faster and starts rising. As this air rises, a region of low pressure is created and air over the sea moves into this area of low pressure. The movement of air(wind) from one region to the other creates winds.

4. How are clouds formed?

Ans. When water bodies are heated during the day, a large amount of water evaporates and goes into the air. Some amount of water vapour also get into the atmosphere because of various biological activities. This air also gets heated. The hot air rises up carrying the water vapour with it. As the air rises, it expands and cools. This cooling causes the water vapour in the air to condense in the form of tiny droplets. This condensation of water is facilitated if some particles could act as the ‘nucleus’ for these drops to form around. Normally dust and other suspended particles in the air perform this function. As such the clouds are formed.

5. List any three human activities that you think would lead to air pollution.

Ans. (i) Burning of fossil fuels like coal and petroleum releases different oxides of nitrogen and sulphur in air.

(ii) Burning of wood release suspended particles and smoke in air.

(iii) Use of harmful chemicals like aerosols, CFCs etc.

(Page No. 194)

1. Why do organisms need water?

Ans. All organisms are made up of cells. All cellular processes take place in a water medium. All the reactions that take place within our body and within the cells occur between substances that are dissolved in water.

Substances are also transported from one part of the body to the other in a dissolved form. Hence, organisms need to maintain the level of water within their bodies in order to stay alive.

2. What is the major source of fresh water in the city/town/village where you live?

Ans. Major sources of water are:

·rain water that provides water to all other sources

·lakes, ponds and pools

·rivers, wells and tube wells

·dams

3. Do you know of any activity which may be polluting this water source?

Ans. The fertilisers and pesticides used in our farms, sewage from our towns and cities and the waste from factories, specific industries also use water for cooling in various operations and later return this hot water to water-bodies. Such activities are polluting the water bodies.

(Page No. 196)

1. How is soil formed?

Ans. Over long periods of time, thousands and millions of years, the rocks at or near the surface of the Earth are broken down by various physical, chemical and some biological processes. The end product of this breaking down is the fine particles of soil. Factors responsible are as follows:

§ The Sun: The Sun heats up rocks during the day so that they expand. At night, these rocks cool down and contract. Result is formation of cracks.

§ Water: Water helps in the formation of soil in two ways. One, water could get into the cracks in the rocks formed due to uneven heating by the Sun. If this water later freezes, it would cause the cracks to widen.

§ Wind: In a process similar to the way in which water rubs against rocks and wears them down, strong winds also erode rocks down.

§ Living organisms The lichen grows on the surface of rocks. While growing, they release certain substances that cause the rock surface to powder down and form a thin layer of soil. Other small plants like moss, are able to grow on this surface now and they cause the rock to break up further. The roots of big trees sometimes go into cracks in the rocks and as the roots grow bigger, the crack is forced bigger.

2. What is soil erosion?

Ans. The loss of (wearing away) topmost layer of soil which contains humus and air is called soil erosion.

3. What are the methods of preventing or reducing soil erosion?

Ans. The methods of preventing or reducing soil erosion are as follows:

(i) prevention of deforestation and overgrazing.

(ii)afforestation and reforestation

(iii) improved methods of agriculture

(Page No. 201)

1.What are the different states in which water is found during the water cycle?

Ans. Water occurs in all three states of matter during the water cycle:

Solid, ice, liquid: water, gas: water vapour

2. Name two biologically important compounds that contain both oxygen and nitrogen.

Ans. urea and proteins.

3.List any three human activities which would lead to an increase in the carbon dioxide content of air.

Ans. Three human activities which would lead to an increase in the carbon dioxide content of air are:

·burning of coal and petroleum

·combustion of wood

·deforestation(cutting down forests)

4. What is the greenhouse effect?

Ans. Due to trapping of radiations by greenhouse gases like carbon dioxide, methane etc results into increase in the global temperature excess of which leads to  global warming and the phenomenon that cause it is named greenhouse effect.




5. What are the two forms of oxygen found in the atmosphere?

Ans. oxygen and ozone.

कोई टिप्पणी नहीं:

YOU CAN COMMENT/SEND/CONTACT US HERE

नाम

ईमेल *

संदेश *