SEARCH SOME THING...

गुरुवार, 20 जुलाई 2017

CHAPTER -10 SHIP OF THE DESERT

CHAPTER -10
SHIP OF THE DESERT

1. Why is the Camel called the ship of the desert?

Ans. Camel is called the ship of the Desert because he can walk on the burning sand easily. He can live without food and water in the desert for many days.

2. For how many weeks can a Camel store food in its jump?

Ans. A Camel can store food for two weeks in its hump.

3. What does the Camel eat in the desert?

Ans. A camel eats thorny bushes in the desert.

4. Choose the right answer.

(a) Name the ship of the desert.

Ans. Camel.

(b) Name the king of the forest.

Ans. Lion.

(c) The feet of the camel are

Ans. Thick and padded.

(d) There are no rivers or lakes in

Ans. Deserts.

(e) At a time a camel can drink

Ans. Hump.

5. Make as many words as you can from within the given words.

Ans. (i) ROARING: IN RAN ROAR

(ii) FROWNING: IN FROG ROW

(iii) BLINKING: IN, LINK, KING

(iv) WONDERINGLY: WONDER RING WON

6. Match the pictures with the words given:

Ans.



Mane



Paw



Hoof



Beak



Feet



Whiskers





Tusk

7. Look at the goats in the picture and write about them










Ans. (i) Two goats were coming from the opposite sides. They came on a bridge made on a river. Both asked each other to move back. No one was ready to move back.




(ii) Both started fighting.

(iii) And both fell in the river.

8. Now make sentences with each word.

Ans. (i) I – eye: I am a girl.

I have two eyes.

(ii) Our – hour: Our country’s name is India.

I walk on hours daily.

(iii) Week -weak: There are 7 days in a week.

I am weak in mathematics.

(iv) Need – knead: You need to take care of your health.

My mother kneads flour everyday.

(v) In – Inn: My teacher is sitting in the class.

Yesterday, we want to an inn.

(vi) See – sea: Today, I will see a movie.

I have never seen a sea.

(vii) No – know: We should say ‘No’ to crackers.

I do not know the answer of this question.

(viii) Here – hear: I am sitting here in this corner.

I cannot hear your voice.

(ix) Not – knot: You should not misbehave with anybody.

I tied a knot in the ropes to make them longer.

(x) Eight – ate: I have eight chocolates.

Yesterday, I ate my lunch at 1:30 pm.

(xi) Of – Off: Camel is the ship of the desert.

Please, switch off the fan when you are not in the room.

(xii) Two – to: I have two eyes, two legs, ears and hands.

I too went for the picnic with my friends.

(xiii) Bye – by: When we depart from our friends we say bye to them.

My house is by the seashore.

9. Find out which animals live in:

(i) icy cold regions.

Ans. Tiger, Bear.

(ii) Hot wet regions.

Ans. Tiger, Elephant.

(iii) Dry and Hot Regions.

Ans. Camel.

कोई टिप्पणी नहीं:

YOU CAN COMMENT/SEND/CONTACT US HERE

नाम

ईमेल *

संदेश *